музикалност

същ. - благозвучност, благозвучие, звучност, мелодичност, хармония

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • музикалност — (итал. musicale) способност на човекот да може со слухот да ja сфати, да ја запамети, да ја репродуцира и емоционално да ја доживее музиката …   Macedonian dictionary

  • музика — (грч. musike) 1. првобитно, според старогрчката митологија: уметност на музите, уметност чие изразно средство е тонот 2. тонска уметност и нејзината теорија како школски предмет вокална музика пеење инструментална музика свирење 3. свирачи… …   Macedonian dictionary

  • мелодичност — същ. музикалност, хармоничност, хармония, благозвучие, благозвучност, напевност …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.